21 May 2010

Adobe Photoshop CS5

Friday, May 21, 2010 | de Geothite


Adobe Inc telah melancarkan Adobe Creative Suite 5, himpunan versi terbaru aplikasi popular mereka pada 12 April 2010 yang lalu. Termasuk dengan bundle tersebut adalah Photoshop, software popular dikalangan profesional dalam bidang design dan aplikasi standard dalam industri mengedit dan memanipulasi gambar. Photoshop CS5 merupakan versi ke-12 Adobe Photoshop.

Adobe Photoshop CS5

Pandang pertama Adobe Photoshop CS5
  • Splash screen baru berbentuk seperti prism. (versi sebelumnya petak segiempat biasa)
  • Antaramuka dan icon pada toolbar tidak jauh berbeza dengan versi sebelumnya.
  • Turut menyokong 'thumbnail preview' pada Windows 7 superbar. (float in windows)
  • Merasakan versi terbaru ini lebih ringan berbanding CS4.
  • Beberapa brush baru yang menarik. 
  • Fungsi 3D yang lebih advanced.
  • Lens Correction Filter ada sedikit peningkatan.
  • Membuat selection kini lebih mudah dengan Refine edge dan Smart radius.
  • Fungsi Content-Aware Fill sangat menarik tetapi tidaklah begitu 'hebat' seperti yang digambarkan.
  • Banyak fungsi-fungsi kecil lain ditambah.
* Untuk keterangan lanjut mengenai Adobe Photoshop CS5 anda boleh ke laman Adobe.com


+ Sebelum ini aku pernah menggunakan Adobe Photoshop 7, CS2 (9.0), CS3 dan CS4. Secara keseluruhannya Photoshop CS5 adalah yang terbaik setakat ini.
+ Aku tidak pernah belajar secara formal atau mengikuti kelas photoshop. Lebih kepada mencubanya sendiri dan kadang-kala membuat rujukan dari tutorial dari laman web.
+ Kesemua gambar di dalam blog ini di-create/edit menggunakan Adobe Photoshop. 


NOTICE: Copying this post to your website is strictly NOT allowed. However, you can use the HTML code below to directly link to this post. Thank you.

21 comments:

  1. thanks for the info...kena try nanti..hehe :)

    ReplyDelete
  2. yang best nya Photosho baru ni boleh buat Wordpress Themes. dulu kene buat slice...pastu kene letak code..

    ReplyDelete
  3. PC CS5 ni memang best,syok kalau dapat explore semua tu

    ReplyDelete
  4. @syafrizal: yup. aku pun baru tau pasal tuh. tp sebelum nie tak pernah cuba pun.huhu
    @wazy: aah. pasni nak kena luang masa godek2 cs5 nie plak.

    ReplyDelete
  5. wow so cool.. but i'm still stuck with the old version.. =P

    ReplyDelete
  6. saya xpndai pun nk guna photoshop nie..huhuhu..

    ReplyDelete
  7. @kenwooi: try CS5. Its much better :)
    @sHaira haIFA: boleh belajar sikit2. tak susah pun
    @syAzAnA: xdela. mana mampu. mahal kot. illegal punye nih =p

    ReplyDelete
  8. setuju!! xperlu pun kena guna cs4 baru guna cs5..aku pun pkai dari 7-cs5..nk kata byk beza..basic function sama..xslh berpindah kepada yang lagi baru..huhu

    ReplyDelete
  9. jeles nie tgk org dh merase CS5... ha3
    x pe2.. esok tekad nk donload biarpon klajuan 384kbps (agak2 brape tahun siap? )... hahahaaa

    ReplyDelete
  10. aduh...cs5...cs3 pun ngah kontang kanting lg nih...ayaak...kne install jugak cs5 ni

    ReplyDelete
  11. Sekarang ni dah guna PS CS5 tapi versi portable. Suka. Ringan. Pada yang masih guna PS CS4 tu baik tukar kepada CS5 sebab CS5 lebih stabil dari CS4, malah CS3 lebih stabil dari CS4. Hoh!.

    ReplyDelete
  12. bro.. apa lagi..share la link download cs5 dan trick activation tu..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. baru je dwload td,,
    tp xtau nak guna cam mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade link tak ? share lahh . huhu .. siap crack

      Delete
  15. @shere haifa:
    banyak tutorial kat web. boleh belajar yg basic2 dulu. nampak mmg cam susah, tp senang je. btw. thanks sbb dtg n komen lg :D

    ReplyDelete
  16. aku masih lagi dengan ps cs3 & 4..wwuwuwu
    dah selesa lah.. lantak lah org ckp outtodate..haha

    ReplyDelete
  17. ade link untuk free download tak ??

    ReplyDelete
  18. da softwre yg free downlod x??

    ReplyDelete

Terkini

Stay up to date. It's Free!