Malaysia

Sukan

Teknologi

Muzik


Jika anda adalah penggemar game konsol era 8 bit (mengunakan tape), tentu akan mengenali tukang paip bermisai tebal, berbaju merah lengkap dengan topi berhuruf ‘M’ di kepalanya, si Mario watak utama dalam game Super Mario Bros. Ia adalah suatu permainan platform yang dikembangkan dan diterbitkan oleh Nintendo pada 1985 untuk Nintendo Entertainment System. Sepertimana Pacman, permainan ini membawa pengaruh luar biasa pada dunia permaianan atau hiburan di rumah sewaktu dilancarkan.

Berikut ialah video projek yang menunjukkan game Super Mario Bros di kaki lima (divider). Ianya menggunakan teknik asas camera motion tracking terchnology. Apa itu? Aku pun tak tahu :p



p/s: Tidak mengutip semua coins dan 'kotak emas' berisi cendawan? Juga banyak menggunakan jalan shortcut. Nampak macam senang je kan


Super Mario Bros Theme Song


Buat sesiapa yang ingin kembali mengenang nostalgia bermain game Super Mario ini, anda boleh download dan mainkan di PC anda. [Download] - 1.67MB



+ Super Mario Bros juga turut dikeluarkan untuk konsol permainan terbaru seperti Wii dan Game Boy Advanced.
+ Satu lagi game popular seangkatan dengannya, Pacman turut boleh dimainkan di Google/pacman



«
Seterusnya
Newer Post
»
Sebelumnya
Older Post

9 komen:

  1. alahaiii...rindunya nak main game ni lagi (zaman guna tape) melambak dh simpan tapi nak main nya, dh rosak plak.hahaha

    Latest Entry : Miliki Kereta Mengikut Umur Anda. Tengok Mana Yang Sempat Laaa...

    ReplyDelete
  2. watak ni siap ade kartun kat tv... popular masa zaman kanak2 ribena... lagi satu saudara dia pakai baju warna hijau, lagi tinggi dari baju merah dan kurus...

    ReplyDelete
  3. arghhhh...terigat game mario time kecik kecik dlu ... follow kamu mario ... heheheheh

    ReplyDelete
  4. wah..lama x main mario bross..
    dh pernah menang sampai dpt princess tau..hehehe
    sbb hari2 mengadap game ni...
    tp sekarang tidak lagi..huhuhu

    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  5. ingat masa zaman kecik2, bila dah main game ni, tido tak lena, makan tak kenyang, mndi pon tak basah.
    sanggup bgun pgi2 sbb addicted sgt nk main mario ni. malam kalo blom pkol 2, mmg la tanak tido lagi. sudahnya baru je bberapa bulan, game tu pon rosak...uhuhu.

    ReplyDelete
  6. @ahmad zaki: yg hijau tuh, Luigi namanya.

    ReplyDelete
  7. best giler! sampai sekarang pun masih jadi pujaan mario ni. Nostalgia habis!

    ReplyDelete