Malaysia

Sukan

Teknologi

Muzik


PageRank, PR adalah satu algorithm sistem yang diperkenalkan oleh Google untuk menganalisa populariti,  reputasi dan sebagai penanda aras kedudukan sesuatu blog atau website dalam laman carian di internet. PageRank diukur menggunakan nombor 0-10. PR0 adalah tangga paling bawah manakala PR10 adalah tangga yang terbaik.

Berikut ialah penerangan bergambar mengenai Google Pagerank. Ianya tidaklah begitu menyeluruh, tetapi memadai untuk memahami apa itu Google Pagerank secara am-nya, sekadar sebagai pengatahuan. Amat sesuai untuk mereka yang masih baru dengan istilah Pagerank ini.

*klik gambar untuk paparan yang lebih besar | Understanding Google PageRank [via: ZippyCart]


PageRank tidak dikemaskini pada setiap hari, minggu atau bulan, dan sebenarnya tiada pengumuman rasmi dari Google sendiri menyatakan bilakah tarikh PagerRank akan dikemaskini. Tapi pada kebiasaanya, PR akan di update setiap 3 atau 4 bulan sekali.

Anda boleh periksa PageRank blog anda di laman  PRchecker.info


+ Setiap kali PageRank telah di update, dunia blogger mahupun twitter pastinya riuh menyatakan "PR update! PR dah update!". Tahniah pada mereka yang berjaya meningkatkan PR blog masing-masing :D
+ Semasa entri ini ditulis KFZoom masih pada PR #5 PR #0 dan dijangka angka ini tidak akan meningkat pada kemaskini PageRank terdekat. Jadi jangan tanya aku, "Tips meningkatkkan Google Pagerank" atau seumpamanya. Untuk keterangan lanjut, sila rujuk kepada mereka yang pakar :D



«
Seterusnya
Newer Post
»
Sebelumnya
Older Post

6 komen:

  1. ptt la PR aku dok kosong lg...igtkn ari2 PR di update..thx 4 da info.

    artikel terbaru:
    Photoshop Tutorial – Panorama 360°

    ReplyDelete
  2. Susahkan nak dapatkan page rank?

    New Entry Prof-Hariz
    Ayie Tak Puasa Tapi Nak Raya.

    ReplyDelete
  3. @Hariz:
    Nak kata susah tak juga kot, PR telur ayam ramai je.. (hehe.. just kidding :)

    @arek
    Belum masuk carta lagi tuh. Nak kat kena banned, ada jer Google index kan.

    ReplyDelete
  4. owh.. dia tak update selalu ek.. huhu.. tiap2 hari gak la aku gi check sblm nie.. =p

    ReplyDelete