Malaysia

Sukan

Teknologi

Muzik


Selepas melancarkan Blogger built-in Stats/Analytics pada Blogger in Draft, Blogger kini telah menambah gadget baru untuk memaparkan statistik blog anda iaitu Blog’s stats dan Popular Posts gadget. Data pada gadget tersebut diambil terus dari Blogger Stats.

Untuk menggunakannya, hanya perlu login di Blogger in Draft, pergi ke Design | Page Elements, dan klik pada “Add a gadget.”


Blog’s stats gadget memaparkan jumlah pageview keseluruhan blog anda (dikira bermula pada fungsi Blogger Stats dilancarkan, Mei 2010). Terdapat 4 styles yang boleh dipilih untuk dipaparkan.



Popular Posts gadget pula memaparkan entri yang paling banyak dilawati pengunjung blog anda. Anda boleh memilih sama ada ingin memaparkan entri popular dalam tempoh 7 hari, sebulan atau keseluruhan. Selain itu, anda juga boleh menyertakan image thumbnail bagi setiap tajuk.



Jika sebelum ini anda menggunakan gadgets seumpamanya dari pihak ketiga, kini anda boleh mencuba gadget baru oleh Blogger sendiri di Blogger in Draft dan semestinya ianya mudah dipasang.


Sumber: New Stats Gadget via Blogger-in Draft Blog.



«
Seterusnya
Newer Post
»
Sebelumnya
Older Post

4 komen:

  1. oo..tak pernah godek lg part tu..skang br tahu..tgk jap la..thx

    ReplyDelete
  2. owh..perasan column stats tu je. tak pasan plak ada gadget yg buleh ditempek juga. bes..bes..nak gi terai tgk la.
    Thanks eh
    p/s : jalan2 pagi 25 Ramadhan dari Innit. Huhu :))

    ReplyDelete
  3. huhuh tak pernah lagi godek2 blogspot ni sejak guna wp..nmpk cam best jer..nk kena usha ni untuk blogspot:)

    ReplyDelete